Garmisch-Partenkirchen

Brüder Knürfter
Brüder Knürfter’s rituele oerkreet

Een willekeurig fragment uit één van de tv-rapportages van het ski-schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, sinds 1467 een vast onderdeel van de TV programmering op 1 januari.


 

SssSSsssSSSSSHHHHHWÔFF 

*KLAPP* 
SchkssSSssch – ksssssssstschchchtttT

klapklapklapklapklap

(pauze)

(Megafoonstem) “Versteinmeister Hanz das Schanzwurscht aus Yodelahiti-am-Rodel …. sieben und dreißig Punkten!” 

klapklapklapklapklap

(pauze)

Zeurcommentator Norbert Nozelaar: “Kijk, hieraan merk je toch weer dat het schansspringpubliek een heel ander slag mensen is dan dat gribus bij voetbal … er wordt beleefd geapplaudisseerd, ondanks dat dit niet meer dan een middelmatige sprong voor Schanzwurscht is … het schijnt namelijk dat zijn broer Dieter das Schanzwurscht verkouden is, dus het zou daarmee verband kunnen houden … of misschien ook juist niet. Feit is intussen wél dat we net de bekende Springhaptonoom Tante Tüdeli Tütenteiler bovenin de schanstoren konden zien rondscharrelen met haar Kneipp-koffertjes … maar aan de andere kant: het zóu natuurlijk ook een gewone trainster kunnen zijn. Of een coach. Ach, je weet het niet. Het blijft spannend in het schansspringsportwereldje!”

(Megafoonstem) “Ablenkungsassistenten bei die treppe bitte ja alle d’reinschicken … mit *krak* acht … sieben … einz … Ich wiederhole: sieben … acht … einz ….” *krak*

“Volgens het officiële springschema zou dan nu Pötr Verspritzel Knötrbüdler aan de beurt zijn, de zwaarbebaarde Beier die weigert om in iets anders dan traditionele lederhosen te springen, wat hem hier mateloos populair heeft gemaakt … hij weet het publiek feilloos te bespelen door elk jaar weer met een andere komische act te komen: u zult zich van vorig jaar ongetwijfeld zijn jongleeract met die drie ski-stokken herinneren! De kranten hebben er nog dagenlang vol van gestaan … ah! Maar daar verschijnt Knötrbüdler bovenaan de schans … tsjongejonge, het is daar ineens een drukte van belang, het lijkt wel … ja, er staat zelfs een heuse fanfare opgesteld … u kunt het koper zien schitteren in de zon … en Knötrbüdler is behalve zijn lederhosen geheel in traditioneel Waldpfeiferbursche-kostuum gehuld, compleet met groen Waldpfeifer-hoedje met de groene ganzeveer! U kunt het publiek al horen scanderen … ogenblik, we schakelen even over naar onze veldmicrofoon ….”

Pötr-Knötr! Pötr-Knötr! Pötr-Knötr! klapklapklapklapklap …. hahahahahaHAHAHAHA

KLAPKLAPKLAPKLAP

“Ja, hehehe … daar moet je toch een autochtone Garmisch-Partenkircher voor zijn, om die grap van Knötrbüdler te kunnen begrijpen … hij deed een lokale bekendheid na … “

(pauze)

(Megafoonstem) *krak* “Achtung ja Herr Schanzmeister … bitte gleich fertigmachen … “ *krak*

“Ah! De jury wordt nu wat ongeduldig … en terecht … ja! We horen nu de fanfare spelen, het hoempa-hoempa-melodietje klinkt bekend in de oren … en Knötrbüdler maakt zich klaar voor de sprong … en daar gaat hij!”

SssSSsssSSssSCHHhh
“… sünd die ‘mütliche ‘ald-pfeifer-burschen!”
sschhhHHHHWÔFT

“Jo-DLO! HA-HA-HI …!”
*klapp-KLAPP*
“JODLO! HA-HA-HA!”
SCHCHCHHHHschkssT chshhhh-ssschksssssssstschchchtttT
*klapp*

*bonk*

klapklapklapKLAPKLAPKLAP

“Ongelofelijk! Misschien heeft u het ook kunnen horen, maar Knötrbüdler zong tijdens de sprong luidkeels van Wir sünd die gemütliche Waldpfeiferburschen – een traditionele Beierse dijenkletser … het publiek smult ervan! U kunt ze nog steeds horen juichen … “

(Megafoonstem) “Groß-Meisterbeierer Pötr Verspritzel Knötrbüdler …. sechs und zwanzig Punkten!” 

klapklapklapklapklap

(pauze)

“Tja, Knötrbüdler mag dan een publieksfavoriet zijn die het schansspringen een enorme impuls heeft gegeven, maar springtechnisch gesproken stelt hij weinig voor … slechts zesentwintig punten heeft de jury ervoor over! Dat mag de pret voor Pötr en het publiek overigens niet bederven, en we zien nu hoe de champagne tevoorschijn komt, en, ja, inderdaad, hoe de lokale aaipoezen zich gehuld in lila konijnenpakken verdringen voor een zoen van hun idool …“

(Megafoonstem) “Ländungskreis bitte freimachen …” *krak* “Zwarhaft jetzt gleich alle aufstellen beim trüchtigerpunkt … ebenfalls dabei auch das Linke Plötzlein benützen bitte!”

(pauze)

“Ah! En daar hebben we de volgende kandidaat, Brüder Knürfter, een ronduit geváárlijk fanatieke schansspringer, die naar verluidt zijn schedel chirurgisch heeft laten stroomlijnen. Wie weet, misschien kunnen we vandaag mogelijk gaan zien wat er eventueel van die geruchten ofwel waar, dan wel niet waar zou kunnen zijn!”

HârrÂhrrÂhrrAAAhrrr!

“Dat, die vreselijke oerkreet die u net hoorde … dat was Brüder die vóór elke sprong een reeks rituelen afwerkt. Zoals bekend zijn schansspringers een merkwaardig volkje, dat er nóg merkwaardiger gewoontes op na houdt dan andere topsporters …. zo drinkt Brüder een kwartier van tevoren een tweeliterpak vanillevla leeg, neemt vervolgens een ijskoude douche en trekt dan zijn high-tech microfibre Carbon-springpak aan met onder elk oksel een Edelweiss-bloempje dat diezelfde dag geplukt dient te zijn… en dan, als hij zich opstelt bovenaan de Schans, dan neemt hij een grote slok ‘Asbach Uralt’ en gorgelt daar die oerkreet mee. Vervolgens verzinkt hij voor drie minuten in meditatie.”

“Ah! Brüder bewoog zich zojuist … hij maakt zich klaar voor de sprong … en daar gaat hij!”

SSssssssSSssSSHHHHHWÔFT

*KLAPP*
sSSchksss-ssschksssssssstschchchtttT

klapklapklapklapklapklapklapklap

(pauze)

“Brüdelipüdeli Knürfter die Pranzldürsterick …. zwei und dreißig Punkten!”

klapklapklapklapklap

(pauze)

“Tja, dat blijft hierbij enigszins onbepaald … geen grootse sprong, maar ook geen slechte. We zien Brüder nu stennis schoppen en naar de lucht wijzen: hij schijnt te schreeuwen dat … uhmmm … datteh, er tijdens zijn afdaling een illegale mus door zijn schanstraject vloog, en dat de microturbulentie hem heeft gehinderd … hij gaat nu de jury te lijf met zijn linkerski … hij deelt een oplawaai uit aan jurylid Horst Kartoffelsalatteller … oei! Dat vindt Horst niet leuk … hij stapt briesend over het hek en valt Brüder aan … ik kan nu niet goed zien wat … sneeuw en ski’s vliegen in het rond … er komen van alle kanten verzorgers aangesneld … Hier gaan we ongetwijfeld nog meer over horen!”

en_GBEnglish (UK)